نکتهای که شاید خیلی از تازه کارها به آن توجه نمیکنند، این است باید از قدیمیها و به قول معروف مو سپیدها و پیشکسوتان، کار یاد گرفت. منظورم کسانی است که سالیان سال است به عنوان یک مجری یا سخنران، فعالیت میکنند و به قول معروف خاک صحنه خوردهاند.
اما چرا درس گرفتن از افراد باتجربه مهم است؟
زیرا اجراها یا سخنرانیهای این دسته از افراد، برای کسانی که تازه در اول راهند و مایلند بیشتر یاد بگیرند و بهتر شوند، سراسر درس است.
این که چگونه برنامهشان را شروع میکنند و چگونه به مخاطبشان انرژی و آرامش میدهند و چگونه برنامه را کنترل میکنند و در نهایت چگونه آن را به پایان میرسانند.
به سبک ایستادن، راه رفتن، صحبت کردن، تشکر کردن، دعوت کردن، نگاه کردن، استفاده از زبان بدن و خلاصه تک تک کارهایشان دقت کنید. در ورای همهی آنها درسی برای یادگیری نهفته است.
در برنامههایی که توسط مجریان کهنهکار یا سخنرانان حرفهای اجرا میشود، به جای دقت به روند برنامه، باید حرکات مجری یا سخنران را زیر نظر داشته باشید.
به این برنامه ها به عنوان محلی برای وقت گذرانی نگاه نکنید، این برنامه ها در اصل کلاس درساند.
حقیقت این است که در فراگرفتن هر مهارتی، بخشی از آموزش، از طریق مشاهده اتفاق میافتد. همانطور که هیچ نقاشی، بدون دیدن نقاشیهای زیاد در کارش ماهر نخواهد شد یا هیچ نویسندهای بدون خواندن داستانهای زیاد، نویسندهی توانمندی از آب در نخواهد آمد، در هنر اجرا و سخنرانی هم، مشاهده یکی از ابزارهای مهم یادگیری است.
بنابراین به شما توصیه میکنم بسته به هدفتان، زیاد اجرا یا سخنرانی ببینید. در هنگام برنامه هم، سعی کنید بفهمید وجه شاخص این مجری یا سخنران چیست؟ چه چیزی او را از دیگران متمایز کرده است؟ چه چیزی باعث شده در کارش به عنوان یک حرفهای قلمداد شود و یک فرد معمولی نباشد؟
پاسخ این سوالها و بعد سعی در دستیابی به این تکنیکها یا خصوصیات میتواند به مرور شما را بهتر و بهتر کند. پیشرفتی که به گمانم خودتان زودتر و بهتر از همه متوجهش خواهید شد و قدرش را خواهید دانست.
سراغ چه کسانی برویم؟
از آنجا که بعد از خواندن این متن، ممکن است شما هم جزء کسانی باشید که با خودتان میگویید: «خب! حالا که کار یاد گرفتن از کار بلدها اینقدر اهمیت داره، من سراغ کی باید برم؟» لازم دیدم نام برخی از این بزرگواران را ذکر کنم.
بدون شک، ذکر نام تمام مجریان خوب ایران، ممکن نیست. با احترام به تمام اهالی صحنه، نامهایی که در ادامه میآیند تنها برای نمونه هستند:
برخی از مجریان برجسته
فریبا علومی یزدی: بانوی سخن ایران، برای من همواره نفر اول این لیست بوده است. کسی که از اجراهایش بسیار آموختهام و دیدن آنها را به تمام کسانی که دوست دارند وارد این حرفه شوند توصیه میکنم. سایت ایشان با نام «ایران مجری» یک گنجینهی غنی برای مجریان صحنه است.
مرتضی ایمانی: یک مجری تمام عیار و از جمله معدود کسانی است که اجرای صحنه را به صورت تخصصی دنبال میکنند. او مدیر موسسه فرهنگی، هنری صدای تهران است. شیوهی بیان، آرامش کلام و مدل رفتاری او تماما درس است.
احسان علیخانی: احسان علیخانی را غالبا به عنوان یک مجری تلوزیونی میشناسند. پس چرا من نامش را در این لیست ذکر کردهام؟
حقیقت این است که او، استاد جمع کردن یک برنامهی زنده است و برنامههای صحنهای هم، جزء برنامههای زنده محسوب میشوند.
به شیوهی برخورد او نگاه کنید. ببینید چطور به آسانی با چالشهای پیش آمده در برنامه مواجه میشود و بدون این که از آنها بترسد مشکل را حل و فصل میکند. این میتواند بزرگترین درس برای یک مجری تازهکار باشد.
اگر دوست دارید یادداشتهای آموزشی بیشتری در مورد مجریگری بخوانید، به «کلاس مجریگری» سر بزنید.