موقعیتهای زیادی در زندگی روزمرۀ هر یک از ما وجود دارد که در آنها لازم است از دیگران احوالپرسی کنیم. این عمل به ظاهر ساده میتواند به عنوان نقطۀ آغازین گفتگو، نقش پررنگی در ادامهیافتن یا نیافتن و کیفیت تعامل ما با افراد مختلف ایفا کند. از این رو لازم است تا با فن بیان احوالپرسی آشنا شویم و از این موقعیت به نحو احسن استفاده کنیم.
در احوالپرسی چه نکاتی را رعایت کنیم تا باب گفتگو به خوبی باز شود؟ موقع احوالپرسی چه بگوییم تا تصویر مثبتی از ما در ذهن دیگران بر جای بماند؟ در ادامۀ این مقاله با آقای صحنه همراه باشید تا علاوه بر پاسخ این قبیل سوالات، شما را با بهترین روش احوالپرسی با دیگران و یک لیست جامع از جملات زیبا برای احوالپرسی آشنا کنیم.
احوالپرسی چیست و در برقراری ارتباط چه جایگاهی دارد؟
در یک تعریف ساده، احوالپرسی به بخشی از گفتگو گفته میشود که هدف از آن القای احساس نزدیکی و صمیمیت بین افراد از طریق پرسیدن احساس آنها در لحظه است. وقتی در ابتدای گفتگو از افراد درمورد حال و هوایشان میپرسیم، به آنها توجه ویژه میکنیم، به آنها احساس ارزشمندی القا میکنیم و این موضوع به تقویت ارتباط میان ما و افراد دیگر کمک میکند.
اگرچه بخش احوالپرسی گفتگو، اغلب به صورت تشریفاتی است و کمتر پیش میآید که افراد در جواب سؤالاتی مانند «حالت چطوره؟» یا «کیفت کوکه؟» و امثال آن پاسخهای طولانی یا منفی بدهند، اما با این حال باز هم احوالپرسی بخش مهمی از گفتگو است که باید به آن توجه کنیم.
فن بیان احوالپرسی چیست و یادگیری آن چه اهمیتی دارد؟
حتماً تابهحال مطالب زیادی درمورد اهمیت نخستین برخورد شنیده یا در جایی خواندهاید. برخورد اول، فرست ایمپرشن یا به قول شمسالملوک مصاحب (مترجم اولین برگردان فارسی رمان غرور و تعصب)، تأثرات اولیه یکی از مهمترین فاکتورهای تعیینکننده درمورد ادامهیافتن و کیفیت ارتباط میان افراد است.
اگرچه اهمیت این فاکتور در ارتباطات روزمره کمتر به چشم میآید، اما در موارد حساسی مانند مصاحبۀ شغلی، جلسۀ آشنایی برای ازدواج، ملاقات با یک فرد مهم و مانند آن، نقش بسیار مهم و تعیینکنندهای ایفا میکند. حتی در این رابطه گفته میشود که سرنوشت یک گفتگو، در لحظات ابتدایی آن تعیین میشود.
برای مثال فرض کنید پس از مدتها تلاش بالأخره توانستهاید یک قرار ملاقات با شاهزادۀ رویاهایتان ترتیب دهید. حالا یک ساعت زمان در اختیار دارید تا او را تحت تأثیر قرار دهید. در این صورت هرگز نباید اهمیت اولین جملات را از یاد ببرید. باید بدانید که اگر جملات ابتدایی را خوب انتخاب نکنید فرد مقابل به حرفهای دیگر شما نیز گوش نخواهد کرد و بدین ترتیب در آن گفتگو شکست خواهید خورد.
احوالپرسی، به عنوان یکی از بخشهای مهم آغاز گفتگو نقش پررنگی در نحوۀ شکلگیری برداشت اولیۀ مثبت درمورد شما خواهد داشت. بنابراین اگر برای یادگیری فن بیان احوالپرسی زمان بگذارید و تلاش کنید این مهارت را به خوبی یاد بگیرید، میتوانید مطمئن باشید که سرنوشت بسیاری از ملاقاتهای مهمی که در آینده خواهید داشت را از همین الان به گونهای مثبت رقم زدهاید.

انواع احوالپرسی چیست؟ ( احوالپرسی رسمی و احوالپرسی صمیمی )
مهمترین عامل در تعیین اینکه هنگام احوالپرسی کردن از چه واژگان و عبارتهایی استفاده کنیم، موقعیت و نوع ارتباطمان با فرد مقابل است. بر این اساس شاید بد نباشد اگر بخواهیم همانطور که روابط را به دو دستۀ صمیمی و رسمی تقسیم میکنیم، احوالپرسی را نیز به همان شیوه تقسیمبندی کنیم و سپس دربارۀ آن حرف بزنیم.
بدیهی است که احوالپرسی صمیمی برای دوستان و آشنایان یا اعضای خانواده و احوالپرسی رسمی برای افرادی مانند استاد، کارفرما یا افرادی که با آنها ارتباطی غیر از ارتباط دوستانه و صمیمی داریم به کار میروند.
در احوالپرسی رسمی بهتر است جملاتی به کار برده شود که اگرچه در آن صمیمیت خاصی به چشم نمیخورد، اما ضمن رعایت احترام، ارادت ما را به فرد روبهرو به خوبی نشان میدهد.
اما در احوالپرسی صمیمی، لازم است سنگین و ادبی حرف زدن را فراموش کنیم و ضمن داشتن لبخند زیبایی بر روی لب و در حالی که داریم دستان طرف مقابل را به گرمی میفشاریم، عبارات صمیمانه و از دل برآمده را برای احوالپرسی به کار ببریم.
چطور احوالپرسی کنیم؟
قید «ظاهراً ساده»ای که در ابتدای مقاله برای فن بیان احوالپرسی استفاده کردیم را به خاطر دارید؟ واقعیت این است با وجود اینکه اکثر ما روشهایی برای احوالپرسی با سایرین بلدیم، اما آنچنان به پیچیدگیها و زیر و بم این کار آگاه نیستیم و نمیدانیم در کدام موقعیت، در مقابل چه کسی و برای رسیدن به چه نتیجهای از کدام عبارت استفاده کنیم و با چه لحنی با او صحبت کنیم.
مثلاً زیاد پیش میآید که ببینیم یک فرد، به معنای واقعی کلمه در تمام موقعیتها و برای تمام افراد از یک سری عبارت ثابت برای احوالپرسی استفاده کند و جز عبارات محدودی مانند «سلام! خوبی؟» و «چه خبر؟ خانواده خوبن؟» از چیز دیگری استفاده نمیکند و همین عبارتهای نخنما را هم با لحنی خالی از گرما و به تکراریترین حالت ممکن و مانند یک صدای ضبط شده بگوید.
بنابراین حالا که از اهمیت فن بیان احوالپرسی و نقش آن در شکلدهی آیندۀ گفتگوها خبردار شدیم، بهتر است بدون فوت وقت سراغ یادگیری چند تکنیک احوالپرسی مؤثر که در اینجا آنها را شش فرمان احوالپرسی نامیدهایم برویم.
شش فرمان احوالپرسی مؤثر!
یک: از عبارات و جملات تکراری و کلیشهای استفاده نکنید
تفاوتی ندارد در چه موقعیتی باشید، در هر صورت استفاده از چیزهای تکراری و کلیشه شده باعث کاهش اثرگذاری آنها میشود. برای مثال گوشدادن مداوم به یک موسیقی، به تدریج از جذابیت آن میکاهد و چه بسا زیاد گوش دادن به موسیقیای که در ابتدا هوش از دلها میبرده، پس از مدتی دیگر هیچ احساسی در افراد زنده نکند.
بنابراین برای تأثیرگذاری بیشتر در هنگام احوالپرسی بهتر است به جای استفاده کردن از جملات و عباراتی که همیشه استفاده میکنید، از جایگزینهایی استفاده کنید که کمتر به گوش افراد رسیده است.
در این حالت، فرد مقابل شما پس از شنیدن آن، یک غافلگیری خفیف و خوشایند را تجربه خواهد کرد که منجر به ایجاد احساس خوب در او خواهد شد. همین احساس خوب، شما را در ذهن او ماندگار خواهد کرد و به احتمال زیاد در این حالت، فرد مشتاق به ادامۀ گفتگو با شما میشود.
علاوه بر این لازم است هدف احوالپرسی کردن را فراموش نکنید و مثلاً وقتی از کسی میپرسید: «احوال شما چطور است؟» سعی کنید واقعاً برای شنیدن پاسخش مشتاق باشید.
دو: برای احوالپرسی از جملات مثبت استفاده کنید
تلاش کنید بهجای استفاده از جملاتی مانند «آفتاب از کدوم طرف دراومده که ما داریم شما رو میبینیم؟» که اغلب حالت دلخوری را القا میکنند، از جملات مثبتی مانند «خیلی وقته ندیدمت! دلتنگت شدم» استفاده کنید.
حتی اگر واقعاً از کملطفی فرد مقابل دلخور هستید، استفاده از این قبیل جملات فایدهای برای شما نخواهد داشت و فاصلهی بین دیدارهایتان را کم نخواهد کرد. در مقابل، به کار بردن این جملات، آن فرد را از شما دورتر خواهد کرد و ممکن است حتی در مواردی ارتباط خود را با او از دست بدهید.
بنابراین با استفاده از جملات با ساختار مثبت، کاری کنید دیدار مجدد شما برای دیگران با احساس خوب همراه باشد. تلاش کنید به جای آنکه فردی باشید که دیگران پس از هر بار ملاقات با او مجبور باشند دقایقی را به رفع و رجوع کردن دلخوریها صرف کنند، از دیدارتان خوشحال شوند و بابت برخورد صمیمیتان احساس شعف کنند.
سه: خودتان را علاقمند و مشتاق به گفتگو نشان دهید
حتی اگر واقعاً در حالوهوای انجام یک گفتگوی طولانی نیستید هم، هنگام احوالپرسی کردن خودتان را علاقهمند و مشتاق به ادامۀ صحبت نشان دهید.
با انجام دادن این کار، حتی اگر اندکی بعد از شکلگیری بدنۀ اصلی گفتگو تصمیم گرفتید به آن خاتمه دهید، فرد مقابل احساس بدی پیدا نمیکند ودر عوض اینطور برداشت خواهد کرد که شما به او اهمیت می دهید و الان حتماً عذر موجهی برای قطع گفتگو داشتهاید.
چهار: با دقت به حرفهای طرف مقابل گوش دهید و بر اساس آنها پاسخ دهید
میتوان برای احوالپرسی چهار بخش متصور شد. با این تقسیمبندی، بخش اول شامل سؤالات شما، بخش دوم پاسخ فرد مقابل، بخش سوم سؤالات فرد مقابل و بخش چهارم پاسخ شما به سؤالات او خواهد بود. به مثال زیر توجه کنید:
– خیلی وقت است همدیگر را ندیدهایم. حالت چطور است؟
– … خوب هستم. بسیار دلتنگت شده بودم اما سرعت زندگی اینقدر بالا رفته که فرصت خبر گرفتن از دوستان را از آدم میگیرد. تو خوب هستی؟ زندگی چطور پیش میرود؟ آخرین بار تو را در مراسم ازدواجت دیده بودم و بعد از آن بینمان فاصله افتاد.
– متاسفانه مادرم همین یک ماه پیش از دنیا رفت اما به تازگی صاحب فرزند دختری شدهام که همنام مادرم است و حضور او قدری از غم فقدان مادرم کم میکند. زندگی تو در کدام مرحله است؟
– بابت از دست دادن مادرت متأسفم و تولد دختر کوچولویت را تبریک میگویم. امیدوارم زودتر بتوانم او را ببینم. خبر تازه اینکه من هم به تازگی با کسی آشنا شدهام و قرار است ازدواج کنیم …
در چنین گفتگویی، ارائهدادن پاسخ مناسب نقش پررنگی در ادامۀ ارتباط افراد ایفا میکند. لازمۀ چنین پاسخ مناسب و دلگرمکنندهای، بی شک خوب گوش دادن و توجه کردن به حرفهای فرد مقابل است. بنابراین وقتی در احوالپرسی سؤالی از کسی میپرسید، خوب به پاسخ آن گوش کنید و جواب مناسبی بدهید.
تصور کنید نفر اول، به خبر فوت مادر نفر دوم به سردی و با بیتوجهی واکنش نشان دهد. طبیعی است که نفر دوم این سردی را به دل بگیرد و بعد از آن، تصور کند این دوستی از دست رفته و بار دیگر که نفر اول را دید، یا اصلاً به سمت صحبت کردن با او نرود یا این که گفتگوی رسمیتر و کوتاهتری را انتخاب کند.
پنج: از لحن و زبان بدن غافل نشوید
نمیشود نقش مهم لحن کلام و زبان بدن را در انتقال پیام نادیده گرفت. بنابراین دقت کنید موقع احوالپرسی، فقط کلماتی که انتخاب میکنید مهم نیستند؛ بلکه لحن و زبان بدنتان هم درست به همان اندازه مهماند.

میپرسید چطور احوالپرسی کنیم؟ ساده است. کافی است سعی کنید صمیمیت، خوشحالی از دیدار و گرمای ملاقات را در لحنتان نشان دهید. اگر انجام این کار برایتان سخت است، شاید بهتر باشد ابتدا آن را جلوی آینه تمرین کنید و هر بار بکوشید احساس بیشتری را در لحنتان منعکس کنید. میتوانید هر روز از خودتان فیلم بگیرید و برای رصد میزان پیشرفتتان فیلم روزهای مختلف را با هم مقایسه کنید.
علاوه بر آن تلاش کنید موقع گفتگو، مستقیم روبهروی فردی که با او احوالپرسی میکنید بایستید و به او نگاه کنید، قرص و محکم سر جایتان بمانید و لبخند به لب داشته باشید. اگر با فرد مقابل صمیمی هستید، فشردن دستان او موقع احوالپرسی کردن اثر بسیار مثبتی بر احساسی که ایجاد میکنید خواهد داشت.
شش: پرسیدن سوالات شخصی و تجاوز به حریم خصوصی ممنوع!
چرا ازدواج نمیکنی؟ هنوز بچهدار نشدهای؟ راستی در کنکور رتبهات چند شد؟ چقدر حقوق میگیری؟ ای وای! چرا اینقدر چاق یا لاغر شدهای؟
پرسیدن سوالات شخصی و پیش کشیدن مواردی از این دست، معمولا در افراد احساس ناخوشایند ایجاد میکند.
فراموش نکنید که هدف احوالپرسی کردن ایجاد احساس خوب صمیمیت و همدلی است و پرسیدن این قبیل سؤالات، نه تنها نقض حریم خصوصی افراد بهشمار میآید و به هیچوجه اخلاقی نیست، بلکه با هدف احوالپرسی کردن در تضاد است و میتواند به تدریج قاتل روابط مؤثر شما باشد.
چطور باکلاس احوالپرسی کنم؟
یکی از سؤالات مهم فن بیان احوالپرسی، این است که چطور باکلاس احوالپرسی کنیم؟ صفت باکلاس، عموماً برای افرادی استفاده میشود که تسلط خوبی بر مهارت آداب معاشرت دارند و به همین دلیل، در اطراف خود فضایی ایجاد میکند که افراد دیگر در آن احساس خوشایندی پیدا کنند.
بنابراین راز باکلاس بودن، یادگیری تکنیکها و ترفندهای آداب معاشرت و تمرین مستمر به منظور مسلط شدن بر آنهاست. پس با این توصیف اگر میخواهید بدانید که چطور میتوانید باکلاس احوالپرسی کنید، کافی است این مقاله و منابع مشابه را به دقت مطالعه کنید و قوانین احوالپرسی کردن را یاد بگیرید. سپس آنها را آنقدر تمرین کنید تا ملکهی ذهنتان شوند. همین.
فراموش نکنید که وجه مشترک تمام آدمهای باکلاس، حفظ احترام و رعایت ادب نسبت به آدمهای دیگر است.
چطور در چت احوالپرسی کنم؟
اهمیت ارتباطات غیرحضوری یا مجازی در زندگی امروز ما بر هیچکس پوشیده نیست. بخش زیادی از ارتباطات رسمی و غیررسمی ما همه روزه بر روی اینترنت و در بستر شبکههای اجتماعی شکل میگیرد.
در این نوع ارتباط، معمولاً سهم ارتباط مکتوب (در مقابل گفتگوی صوتی یا ویدیویی) بیشتر است و به همین دلیل عناصر لحن و زبان بدن را در اختیار نداریم. همین امر سبب میشود تا اهمیت انتخاب واژگان، ایموجی یا شکلکها و علائم نگارشی یا سجاوندی بیشتر شود.
موقع چتکردن چطوراحوالپرسی کنیم؟ تلاش کنید تا پیام و احساساتی که در گفتگوی حضوری از طریق لحن، قدرت صدا و زبان بدن منتقل میکردید، هنگام احوالپرسی در چت یا احوالپرسی پیامکی از طریق شکلکها و علائم نگارشی منتقل کنید.
پیشنهاد: میتوانید برای تمرین بیشتر درمورد نحوۀ احوالپرسی پیامکی و چتی، یکی از مخاطبان تلفن همراهتان را انتخاب کنید و همین الان یک پیام حاوی متن سلام و احوالپرسی رسمی یا صمیمی برای او ارسال کنید.
در جواب احوالپرسی چه بگوییم؟
بسیاری از افراد در جواب احوالپرسی، جملات و عبارات کوتاهی مانند «خوبم، ممنون» یا «خوبم شما چطور؟» را به کار میبرند و بدون آن که بدانند، گفتگو را در نطفه خفه میکنند و مجال ادامه پیدا کردن به آن نمیدهند.
استفاده از این جملات، بیش از آنکه محصول ترجیح افراد باشد نتیجۀ آن است که ذهن در یک موقعیت سریع کلمهای را انتخاب کرده و در کسری از ثانیه بر زبان جاری ساخته است. به وجود آمدن این وضعیت، اغلب محصول حالتی است که فرد در آن دایرۀ واژگان محدودی برای جواب احوالپرسی در اختیار دارد و واقعاً نمیداند باید در پاسخ سؤالاتی که هنگام چاقسلامتی کردن میشنود چه بگوید.
بهترین جملات احوالپرسی باکلاس
این جدول، شامل لیستی از جملات جذاب، غیرتکراری و غیرکلیشهای برای احوالپرسی باکلاس است که به شما کمک میکند بتوانید گفتوگوی خوبی را با یک دوست آغاز کنید.
سلام! | حالت خوبه؟ |
روبهراهی؟ | ایام به کامه؟ |
اوضاع بر وفق مراده؟ | چه خبر؟ کارها خوب پیش میره؟ |
نگاه کن ببین کی اینجاست! حالت چطوره؟ | زندگی به سازت میرقصه؟ |
ساز زندگیت کوک هست؟ | کار و بار چطوره؟ |
روزگارت خوشه؟ | خیلی دلم هوات رو کرده بود… |
خیلی دلتنگت بودم… | خوشحالم که میبیمت |
چه سعادتی! خوشحالم از دیدنت… | اتفاقاً تو فکرت بودم؛ چه تصادفی! |
امیدوارم همیشه خوش و خرم باشی | امیدوارم همیشه همینجور خوشحال ببینمت |
همیشه ذکر خیرت هست | همیشه صحبت از خوبی/مهربونی/ معرفتته |
امروزت چطور بود؟ بهت خوش گذشته؟ | حال دلت چطوره؟ |
بهترین جملات خداحافظی باکلاس
پایان گفتوگو هم مثل آغاز آن، در ساخته شدن یک تصویر خوب و خاطرۀ زیبا نقش دارد. بیایید نگاهی هم به لیست بهترین جملات برای خداحافظی باکلاس بیندازیم.
- از گفتوگو باهات خیلی لذت بردم؛ امیدوارم بازم ببینمت
- به امید دیدار دوباره…
- اجازۀ مرخصی میدید؟
- اجازه میدید از حضورتون مرخص بشم؟
- امیدوارم هفتۀ آینده هم ببینمتون.
- از مصاحبت با شما لذت بردم
- مراقب خودت باش
- مراقب خوشگلیهات باش!
- اوقات خوشی داشته باشید.
- روز خوشی داشته باشید.
- امیدوارم روز/ شب خوبی در پیش داشته باشید.
- سلام گرم من رو به خانواده برسونید.
- از اینکه وقتتون رو در اختیار من گذاشتید ممنونم.
- از پذیرایی فوقالعادهتون ممنونم.
- کنارت خیلی خوش گذشت.
- کنار تو متوجه گذر وقت نشدم؛ خیلی خوش گذشت.
- لذتی که از این گفتوگو بردم فراتر از حد انتظار بود.
- مثل همیشه از گفتوگو با شما لذت بردم.
- امیدوارم تا دیدار بعدیمون زمان زیادی طول نکشه.
- مشتاق دیدار دوبارۀ شما هستم.
- امیدوارم دفعۀ بعد افتخار میزبانی شما رو داشته باشم. (اگر شما میهمان بودید)
- میزبانی از شما باعث افتخار من بود. (اگر شما میزبان بودید)
سخن پایانی
در این یادداشت، تلاش کردیم تا ضمن تشریح موضوع «فن بیان احوالپرسی»، به سؤال بسیار مهم «چطور احوالپرسی کنیم؟» پاسخ دهیم و لیستی از جملات خوب و غیرکلیشهای را در اختیارتان بگذاریم که به شما کمک میکنند گفتوگویی سازنده و دلنشین را تجربه کنید.
اگر شما هم درخصوص فن بیان احوالپرسی مطلبی در ذهن دارید، خوشحال میشویم که آن را از طریق بخش دیدگاههای همین مطلب با ما در میان بگذارید.
