موسیقی و مطالعه، دو چیز گرانبها هستند که یک مجری خوب، همواره باید ارتباطش را با آنها حفظ کند.
در مورد فواید مطالعه در یادداشت قبلی به اندازه کافی توضیح دادم و گفتم که برای یک مجری خوب داشتن اطلاعات ادبی و عمومی وسیع الزامی است.
در همین راستا لازم است نکتهی دیگری را اضافه کنم: همانطور که سراغ تازههای نشر میروید، ارتباط خود را با کتابهای کهن ادبی نیز حفظ کنید.
از مطالعهی ادبیات کهن غافل نشوید!
بوستان و گلستان تقریبا جعبه ابزار اجرای هر برنامهای است. از اشعار حافظ هم میتوان به میزان وسیعی در طول احرا بهره برد. از سلام و خیرمقدم گرفته تا دعوت از میهمان و اهدای جوایز و…
در کنار خواندن مرتب این متون، از حفظ کردن آنها نیز غافل نشوید. هرچه محفوظاتتان بیشتر باشد، به کار مسلطتر خواهید بود.
اهمیت موسیقی در اجرای صحنه
در مورد موسیقی هم، وضع به همین منوال است. ارتباط خود را به هیچ عنوان با موسیقی ( به ویژه موسیقی متن یا به تعبیری موسیقی بیکلام) قطع نکنید.
به گمان من، موسیقی، برای یک مجری، عنصر اصلی تنظیم احساسات است. عنصری که هم میتواند به انسان آرامش بدهد و هم میتواند سلب آرامش کند. انتخاب قطعهی مناسب شما را در رسیدن به بهترین حالت احساسی ممکن یاری میدهد.
زمانی که در حال اجرای برنامه هستید، اجازه دهید یک موسیقی ملایم به عنوان زیرصدا پخش شود تا هم احساستان را تنظیم کند و هم برنامه را برای مخاطبان لذت بخشتر کند.
فرقی نمی کند در حال خواندن شعر، متن، یا حتی صحبت کردن معمولی باشید. این موسیقی زیر صدا می تواند بسیاری از کارها را انجام دهد: جو را آرام، حواس مخاطب را جمعتر، زبان مجری را گویاتر کند و در کل، کار اجرا را راحتتر کند.
من ترجیح میدهم موسیقی متن، در حین اجرا، همواره در حال پخش باشد. عدهای نیز البته ممکن است این شیوه را نپسندند و استفاده از آن را فقط برای لحظات خاصی مناسب بدانند. در هرحال، چه با من هم عقیده باشید و چه با گروه دیگر، لازم است از قدرت موسیقی و دایرهی تاثیرش غافل نشوید.
سعی کنید برای هر قسمت از برنامه، شخصا موسیقی مناسب را انتخاب کنید تا اثر انتخابی شما، مناسب متن، شعر یا فضای کارتان باشد.
اگر تا حالا این کار را نکرده اید از امروز شروع کنید. مطمئن باشید اجرای برنامه را برایتان آسانتر و لذت بخشتر خواهد کرد.
استفاده از موسیقی در سخنرانی
استفاده از موسیقی در سخنرانی نیز، مجاز و مطلوب است. ولی بدیهی است که وسعت استفاده از آن محدودتر است و جایگاه خاص خود را دارد.
زیادهروی در استفاده از آن، هنگام سخنرانی، نه تنها اثر مثبتی نخواهد داشت، بلکه باعث آزردگی مخاطب و قطع ارتباط او با سخنران خواهد شد. بنابراین، اگر میخواهید در سخنرانیتان از موسیقی استفاده کنید به شدت مراقب آفات آن باشید.
در این خصوص، یادداشت جداگانهای خواهم نوشت.
پ.ن: می توانید از بانک زیر صدای «آقای صحنه» هم بازدید کنید و برای اجراها یا سخنرانیهایتان، از موسیقیهای خوب آن بهره ببرید.
در بانک زیرصدا، سعی کردهام بهترین قطعات را برای مجریان گلچین کنم و در خصوص هرکدام توضیح کوتاهی ارائه کنم که حدس میزنم غالبا کاربردی باشند.
اشتراک ها: آموزش مجریگری حرفهای (11 نکته برای نومجریان) – آقای صحنه|مسعود پایمرد