چگونه مجری شویم؟ آموزش مجری گری با برنامه‌ای ۱۰ هفته‌ای برای شروع و تمرین اجرا

چگونه مجری شویم؟

چگونه مجری شویم؟ این احتمالاً سؤالی است که جستجو برای یافتن پاسخ آن، شما را به این صفحه کشانده است. برای رسیدن به جواب، این یادداشت را با دقت تا انتها بخوانید.

مقدمه: این یادداشت بلند، بناست راهنمای شما در مسیر یادگیری مجریگری باشد و شما را با تمام ابزارهایی که برای تبدیل شدن به یک مجری زبده نیاز دارید آشنا کند.

پیش‌بینی می‌کنیم بخشی از نکات و تمرینات مطرح شده در این جستار، نگرش شما را نسبت به مجریگری تغییر دهد و فصلی تازه در مسیر مهارت‌آموزی‌تان شود.

در برنامۀ ده هفته‌ای آموزش مجریگری، با مراحل مختلف اجرا آشنا می‌شوید و روش‌های تازه‌ای برای انواع اجرا (از اجرای صحنه‌ای گرفته تا اجرای برنامه‌های آنلاین) می‌آموزید.

تمرینات ساده و کاربردی این برنامۀ ده هفته‌ای، تا حدی رمز و رازهای اجرا را برای شما بازگشایی می‌کند و باعث می‌شود پس از هفتاد روز بخش زیادی از افسانه‌هایی که دربارۀ استعداد مجریگری شنیده‌اید کنار بگذارید و بهتر و حرفه‌ای‌تر اجرا کنید.

اگر تمرینات مطرح شده در مجموعه یادداشت‌های «چگونه مجری شویم؟» را به دقت انجام دهید و در مسیر یادگیری نظم داشته باشید، به احتمال زیاد در پایان این هفتاد روز قادر خواهد بود اولین اجرای خود را تجربه کنید.

البته بهتر است برای اجرای صحنه‌ای، تلویزیونی یا رادیویی عجله نداشته باشید؛ در ابتدای کار، اینترنت بستر بهتری برای ارائه کردن آنچه که آموخته‌اید و دریافت بازخورد است.

درست مثل هر کار دیگری، قبل از هر چیز دیگری باید بدانیم مجریگری چیست؟ مجری به چه کسی گفته می‌شود؟ مجری شدن سخت است یا آسان؟ برای آموختن این مهارت به چه ابزارهایی نیاز داریم؟

به‌طور کلی و طبق تعریف ویکی‌پدیا، مجری به فرد یا نهادی گفته می‌شود که معرفی اهداف و برنامه‌های ارائه شده را بر عهده دارد. (+)

این کلمه بیشتر در دنیای رسانه کاربرد دارد و اغلب به فردی گفته می‌شود که مسئولیت گردانندگی و ارائۀ یک نوع خاص از برنامه به او سپرده می‌شود.

هر مجری بسته به نوع برنامه‌ای که اجرا می‌کند، عنوان مجزایی پیدا می‌کند و وظایف مختلفی خواهد داشت؛ از این رو هر کدام از افرادی که به عنوان مجری تلویزیون، مجری رادیو، مجری ورزشی، گویندۀ اخبار و مجری صحنه یا مجری مراسم فعالیت می‌کنند کارهای مختلفی انجام می‌دهند.

تصور می‌کنیم تا به امروز، به طور جسته و گریخته فعالیت‌هایی مرتبط با اجرا انجام داده‌اید اما هنوز حرفه‌ای نشده‌اید. حالا در هفتۀ اول آغاز مجریگری حرفه‌ای باید چه کنید؟ بیایید کمی دربارۀ تعریف مجریگری حرفه‌ای صحبت کنیم.

تعریف اول:

مجری حرفه‌ای کسی است که جز مجریگری کار دیگری انجام نمی‌دهد.

تعریف مفصل‌تری می‌گوید:

مجری حرفه‌ای کسی است که اجرا تنها شغل اوست و برای امرار معاش، کار دیگری نمی‌کند.

بهترین تعریف می‌گوید:

مجری حرفه‌ای کسی است که هر روز، زمان قابل‌قبولی را به اجرا، تمرین یا آماده‌سازی مطالب برای آن اختصاص می‌دهد.

در نظر داشتن چنین تعریفی، به شما کمک می‌کند در شروع کار منظم‌تر باشید و بتوانید به تدریج، عضلات مجریگری‌تان را تقویت کنید؛ به عبارت بهتر، پیش رو قرار دادن این تعریف، لزوم نظم و پیوستگی را دائم به شما یادآوری کرده و از این رهگذر، مسیر ورود شما به دنیای مجریگری را هموارتر می‌کند.

تعریف مجری
چگونه مجری شویم؟ | بهترین تعریف مجری، او را یک انسان حرفه‌ای می‌داند که هر روز زمان قابل‌قبولی را به اجرا، تمرین یا آماده‌سازی مطالب آن اختصاص می‌دهد.

در هفتۀ اول ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا مجریگری آب و نان می‌شود؟

برخلاف تصویر عمومی که مجریان را افرادی متمول و غرق در نعمت نشان می‌دهد (که البته درمورد مجریان مشهور و سطح بالا این تصور درست است)، مجریگری در ابتدای کار و زمانی که به قدر کافی حرفه‌ای و شناخته شده نیستید آنقدرها هم پردرآمد نیست.

در سال‌های ابتدایی مجریگری، نمی‌توانید به عنوان یک شغل روی آن حساب کنید و لازم است برای امرار معاش شغل‌ و تخصص دیگری داشته باشید. چرا که ممکن است همیشه به شما اجرا پیشنهاد نشود، برای اجرا دستمزد کمی به شما بدهند یا برای کسب تجربه مجبور شوید اجرای رایگان انجام دهید.

اما با توجه به توسعۀ ارتباطات و روند پیشرفت تکنولوژی، به جای این‌که فقط روی اجراهای حضوری حساب باز کنید می‌توانید از بستر اینترنت استفاده کنید و تخصص‌تان را – در هر سطحی که باشد – بر روی آن بفروشید.

 می‌توانید به عنوان مجری برنامه‌های اینترنتی، گویندۀ برنامه‌های رادیویی و … کار کنید و درآمد کسب کنید.

این روزها به دلیل فراگیر شدن استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، محتواهای ویدئویی طرفداران زیادی پیدا کرده است.

از این رو شما می‌توانید با یادگیری ملزومات مجریگری مثل فن بیان و سخنوری، صداسازی، اتیکت پوشش و غیره از این بستر رایگان هم برای شناخته‌شدن و هم به منظور کسب درآمد بهره ببرید.

اگر موفق شوید با استفاده از مهارت‌هایی که زیرمجموعۀ مجریگری هستند یک صفحۀ پرمخاطب روی اینترنت داشته باشید، ادامۀ مسیر مجریگری برایتان بسیار ساده خواهد شد؛ مشتریان بالقوه ساده‌تر شما را پیدا می‌کنند و با دیدن نمونۀ کارهایتان به شما اعتماد کرده و کارشان را به شما می‌سپارند.

شاید بگویید درست است اما من نمی‌خواهم فقط مجری باشم و می‌خواهم در زمینه‌های دیگر هم کار کنم. آیا باز هم می‌توانم به درآمد داشتن امید داشته باشم؟

به حرف قبلی برگردیم؛ شما برای مجری شدن نیاز دارید تا به جعبه ابزاری از مهارت‌های مختلف دست پیدا کنید.

لازم است بتوانید ترغیب‌کننده صحبت کنید، یاد بگیرید چطور ظاهرتان را در شرایط مناسبی نگه دارید، برای سلامت صدایتان زحمت بکشید و آن را برای تبدیل‌شدن به صدایی جذاب‌تر تربیت کنید، لهجه‌تان را کنترل کنید و الی آخر.

بنابراین اغراق نیست اگر بگوییم آموختن مهارت مجریگری، حتی زمانی که واقعا قصد ندارید به یک مجری تمام‌وقت تبدیل شوید، باز هم به عنوان یک مهارت جانبی پولساز عمل می‌کند.

یادگیری مجریگری حرفه‌ای به خودی خود شما را به فرد جذاب‌تری تبدیل می‌کند و همین ویژگی می‌تواند چه در تعاملات اجتماعی روزمره و چه در محیط‌های حرفه‌ای شما را متمایز کند.

علاوه بر این، در اختیار داشتن این جعبه ابزار مهارتی، تاثیر اولیۀ شما بر دیگران را بهبود می‌بخشد و بدین ترتیب شانس شما را برای به دست آوردن موقعیت‌های مطلوب، بیشتر می‌کند.

چگونه مجری شویم؟ | آموختن مهارت مجریگری می‌تواند به عنوان یک مهارت جانبی پولساز عمل کند.
چگونه مجری شویم؟ | آموختن مهارت مجریگری می‌تواند به عنوان یک مهارت جانبی پولساز عمل کند.

اصلی‌ترین ابزار کار یک مجری، کلمات هستند.

بنابراین بهتر است پیش از آن‌که سراغ بخش سخت‌افزاری مجریگری مانند لحن، صدا، ظاهر و غیره برویم، قدری بر روی نرم‌افزارهای آن کار کنیم.

پیشنهاد: پیش از مطالعۀ این قسمت، به سراغ سلسله درس‌های تسلی‌بخشی‌های نوشتن بروید و مروری اجمالی بر روی آن‌ها داشته باشید.

یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در شروع سفر مجری شدن انجام دهید ساختن یک عادت برای تقویت تسلط کلامی است.

هرچقدر تسلط بیشتری بر روی کلمات، جملات و نحوۀ به‌کارگیری آن‌ها برای انتقال یک پیام به شیوه‌ای خاص پیدا کنید، مجری بهتری خواهید بود.

برای شروع تمرین مهارت تسلط کلامی، از دستورالعمل زیر پیروی کنید:

  • یک دفتر هشتاد برگ و یک خودکار باکیفیت بخرید.
  • یک جدول هفتاد خانه‌ای در صفحۀ اول آن رسم کنید.
  • متعهد شوید هر شب حداقل یک صفحۀ کامل دربارۀ اتفاقات روزتان بنویسید.

در پایان هفتۀ اول باید حداقل هفت صفحه نوشته باشید.

این تمرین را تا پایان دورۀ ده هفته‌ای «چگونه مجری شویم؟» ادامه بدهید و یک عادت نوشتن برای خودتان بسازید.

این تمرین به شما چه کمکی می‌کند؟

  • به تدریج سبک موردعلاقه‌تان در نوشتن و صحبت کردن را پیدا می‌کنید.
  • بر روی کلمات و جملات حساس‌تر می‌شوید.
  • مهارت داستان‌سرایی‌تان تقویت می‌شود.
  • با ضعف‌های بیانی‌تان روبه‌رو می‌شوید و برای رفع آن انگیزه پیدا می‌کنید.

پیشنهاد: بهتر است در کنار انجام این تمرین، مطالعۀ یک کتاب داستانی مشهور را شروع کنید و از جمله‌بندی و لحن نویسنده تقلید کنید. اگر تا به امروز چندان اهل ادبیات داستانی نبوده‌اید می‌توانید یکی از رمان‌های رمان کافه پیانو، شاهزاده و گدا، جنگل نروژی، سیر عشق، مثل آب برای شکلات را انتخاب کنید.

با خواندن مطالب هفتۀ اول، ممکن است با خودتان گفته باشید: «من گفتم می‌خواهم مجری شوم؛ اما این که تمرینی برای نویسنده شدن است!» شاید فکر کنید تمرین مجری گری فقط باید حرف زدن باشد. اما صبر کنید تا یک بار برای همیشه، تکلیف آن‌هایی که نوشتن را از حرف زدن کاملاً جدا می‌دانند، مشخص کنیم.

اگر مهارت مجری گری را شبیه به یک کامپیوتر بدانیم، می‌توانیم اجزای آن را به صورت سیستم عامل، نرم‌افزار و سخت‌افزار تقسیم‌بندی کنیم؛ سخت‌افزار مجری گری همان توانایی‌های ذاتی هستند، نرم‌افزار به مهارت‌های اکتسابی گفته می‌شود و سیستم عامل، درواقع همان شخصیت و نگرش است.

برای یادگیری مجری گری بهتر است با نرم‌افزارها شروع کنیم؛ چراکه تغییر و ارتقای سخت‌افزارها معمولاً کار سخت و کم‌حاصلی است. اما نرم‌افزارها تا حد زیادی قابل بهبود هستند. شاید نتوانیم صدایمان را به صدای کیکاووس یاکیده تبدیل کنیم، اما می‌توانیم با همین صدای فعلی حرف‌های بهتر و زیباتری بزنیم.

در بخش قبلی، درمورد مهارت تسلط کلامی و راهکاری برای تقویت آن صحبت کردیم.

نرم افزار دیگری که در سفر مجری شدن باید به آن مجهز شوید، دانش عمومی است. دانش عمومی به معنای آگاهی نسبی از طیف وسیعی از موضوعات، از تاریخ و فرهنگ گرفته تا سیاست و اقتصاد و حتی ورزش است.

دانش عمومی برای یک مجری مانند پی یا فونداسیون یک ساختمان است. همان‌طور که ساختمان بدون پی‌ریزی فرو می‌ریزد، مجری هم بدون دانش عمومی نمی‌تواند با مخاطبان خود ارتباط برقرار کند و در نتیجه شکست می‌خورد.

مجری به کمک دانش عمومی بالا، می‌تواند به‌راحتی با مهمانان برنامه گفت‌وگو کند، به سؤالات مخاطبان پاسخ مناسب بدهد و در رابطه با موضوعات مختلف اظهار نظر کند. این دانش به مجری کمک می‌کند تا «توجه» مخاطب را برای بازۀ زمانی طولانی‌تری بر روی برنامۀ خود «متمرکز» نگه دارد. (برای یک مجری چه چیزی از این ارزشمندتر است؟)

برای این که دانش عمومی یک فرد – حتی اگر قصد مجری شدن ندارد – گسترده‌تر شود، و هر قسمت از آن دانش، یک بلور زیبا از مفاهیم مختلف را بسازد که هر لحظه قابل فراخوانی باشد، یک راه بیشتر وجود ندارد:

تمرکز بر روی مهارت یادگیری

وقتی درمورد تقویت و گسترش دانش عمومی حرف می‌زنیم، ممکن است این تصویر به ذهن بیاید که هرچه دیدیم بخوانیم و تمام اخبار را بی‌کم‌وکاست دنبال کنیم و هرچه بیشتر اطلاعات درون ذهنمان انباشته کنیم. (چیزی شبیه یک دایره‌المعارف خیلی قطور!)

در این حالت، مخزن ذهنمان مانند کمد آقای ووپی خواهد شد. هرچه به دستمان رسیده را به امید روزی که «به کار آید» آنجا انداخته‌ایم و آن را چنان شلوغ کرده‌ایم که حتی خودمان هم نمی‌توانیم چیزی که می‌خواهیم را پیدا کنیم.

اگر هرچه به دستمان رسید را به امید روزی که «به کار آید»در مغزمان انبار کردیم، آن را مثل کمد آقای ووپی چنان شلوغ می‌کنیم که حتی خودمان هم نمی‌توانیم چیزی که می‌خواهیم را پیدا کنیم.
یاد بگیرید ذهن‌تان را با اطلاعات نه چندان مفید، بیش از اندازه شلوغ نکنید.

اما مهارت یادگیری برای اتاق ذهن، مثل کمد، کشو و چوب‌لباسی عمل می‌کند.

کسی که به مهارت یادگیری مسلط باشد، شبیه کسی است که در اتاق ذهنش چندین فضای مجزا برای چیزهای مختلف مانند لباس، کفش، لوازم ورزش و… در نظر گرفته است. او قادر است هر تکه جدید از اطلاعات را سر جای خودش بگذارد و به موقع، در کمترین زمان ممکن آن را بردارد.

همان‌طور که گفتیم، بعد از مهارت تسلط کلامی، دانش عمومی بالا یکی از مهم‌ترین نرم‌افزارهایی است که یک مجری باید در اختیار داشته باشد. اما برای این که بتوانید به‌عنوان مجری، دانش عمومی بالایی داشته باشید در مرحلۀ اول باید هنر یادگیری را یاد بگیرید!

برای اینکه بتوانید مهارت یادگیری را کسب کنید، بهترین منبع (بهترین منبع فارسی که من می‌شناسم) مطالب زیر است؛ در طول هفته وقت بگذارید و این لینک‌ها را به‌دقت مطالعه کنید و سپس موارد گفته شده در آن را تمرین کنید. حتی شاید بهتر باشد نکات مهم آن را یادداشت کرده و در صورت نیاز، مرور کنید:

سری مهارت یادگیری سایت متمم

قوانین یادگیری من – محمدرضا شعبانعلی

اما این تمام مشق هفتۀ دوم برنامه ده هفته ای مجری گری نیست! بعد از مطالعه یا گوش دادن به فایل صوتی هر بخش، ضبط صوت موبایل‌تان را روشن کنید و هرچه یاد گرفته‌اید را به زبان خودتان بگویید. این فایل صوتی را به‌عنوان یک نمونه از شروع کارتان به عنوان یک مجری تازه کار نگه دارید چون که در پایان ده هفته  به آن بازخواهیم‌گشت!

توجه: این مقاله در حال به‌روزرسانی است و هر هفته بخش جدیدی به آن اضافه خواهد شد.

سلسله مقالات برنامه ده هفته‌ای آموزش مجریگری به صورت هفتگی بر روی سایت آقای صحنه قرار می‌گیرد. بنابراین می‌توانید همین الان با ما همراه شوید و هر هفته، برنامۀ جدید را مشاهده کنید یا تا زمان به پایان رسیدن بارگزاری تمام مقالات صبر کنید، سپس برای تبدیل شدن به یک مجری حرفه‌ای اقدام کنید.

اگر تصمیم گرفتید با این دورۀ رایگان مجریگری همراه شوید، از طریق قسمت نظرات یا صفحۀ ارتباط با من ما را در جریان بگذارید و گزارش مختصری از روند پیشرفتتان بدهید. اگر سوالی داشتید زیر هر پست کامنت بگذارید تا در اسرع وقت به شما پاسخ داده شود.

مطالب پیشنهادی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *