آموزش مجریگری حرفهای شاید چیزی باشد که شما را به این مقاله کشانده است. شاید هم قرار است به زودی مجری و یا برگزارکنندهی یک رویداد جمعی باشید، اما هنوز خوب نمیدانید چطور باید این کار را انجام دهید، یا ممکن است به خاطر علاقهی شخصیتان به حوزهی اجرا و مدیریت صحنه، بر روی پیوند مربوط به این مقاله کلیک کردهاید.
حتی ممکن است اتفاقی و بدون هیچ مقدمهای این صفحه را باز کرده و ناگهان به خاطر آورده باشید که یک زمانی چقدر دوست داشتهاید شبیه مجریان تلویزیون میکروفن به دست بگیرید و با صدای خوش و عبارات زیبا صحبت کنید.
به هر علتی که اینجا هستید، به شما سلام و خیر مقدم عرض میکنم و درخواست میکنم تا انتهای یادداشت دست به گیرندههای خود نزنید. در هر ایستگاهی از مسیر مجریگری که باشید، به کمک دستورالعملهای این یادداشت قادر خواهید بود که یک قدم به پیش بیایید. پس تا پایان با آقای صحنه همراه باشید.
در این مقاله، به ذکر ۱۱ نکتهای که به شما کمک میکند یک مجری خوب و مؤثر باشید پرداختهایم.
برای مطالعهی عمیقتر دربارۀ هر یک از نکات، به لینکهایی که قرار است تدریجاً به هر بخش اضافه شود سر بزنید و اگر احساس کردید هنوز جایی برایتان مبهم است، زیر همان پست کامنت بگذارید و یا از طریق صفحهی تماس با ما سوال خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت به آن پاسخ داده شود.
یک خاطره از سالهای دور
به یاد میآورم در زمان مدرسه، دوستی داشتم که معمولاً در تمام درسها بالاترین نمرات را میگرفت. بسیار باهوش بود و در ریاضیات، زیستشناسی و بقیهی دروسی که سایر بچهها در آن کمیتشان لنگ میزد بیرقیب بهنظر میرسید.
این ویژگیها باعث شده بود همهی ما فکر کنیم او به هر کاری دست بزند، در آن موفق خواهد شد. اما روزی اتفاقی افتاد که ما فهمیدیم تا آن زمان اشتباه فکر میکردهایم.
آن روز او بر روی صحنه رفت تا مجری یکی از برنامههای مدرسه باشد. هفده ساله بود و این کار را برای گرفتن نمرهی اصافی در یکی از دروس فوق برنامه انجام داده بود.
حالت عجیبی داشت؛ ترسیده بود و در ادای کلمات، دچار لکنت زبان میشد. بعدها برایم تعریف کرد که در آن روز، طوری دچار اضطراب شده بود که گویی یک نفر توی دلش در حال رخت شستن بوده!
گرچه این اتفاق باعث شد همه بفهمند شاگرد ممتاز مدرسه، ذوالفنون نیست و حتی او هم ممکن است از پس کاری برنیاید، اما بههرحال او کار خود را با قاطعیت به انتها رساند و به قول معروف: «ترسید، اشک ریخت اما پا پس نکشید.»
این تجربه، بعدها به یکی از ماندگارترین خاطرات او تبدیل شد و آن را نقطهی اتکایی برای تجربیات خوب و بد بعدی و شروعی برای یادگیری مهارتهای بیانی و اجرای صحنه قرار داد. تا جایی که امروز، در همایشهای فصلی سازمانی که در آن مشغول به کار است، اجرای تمام برنامهها را بر عهده دارد.
او در رابطه با این تجربه چنین میگفت:
وقتی به عنوان مجری انتخاب شدم، فکر نمیکردم موقعیت قرار است تا این حد چالشبرانگیز و سخت باشد. هنگامی که روی سن رفتم و با خیل عظیم افرادی که همهشان مرا نگاه میکردند مواجه شدم، احساس کردم نفسم دارد بند میآید.
پاهایم میلرزید، دستانم به شدت عرق کرده بود و در نگه داشتن میکروفن به وضوح دچار مشکل شده بودم. کم مانده بود به گریه بیفتم و با خودم میگفتم اگر این یک بار هم به خیر بگذرد، دیگر هرگز سراغ اینگونه تجربیات نخواهم رفت.
اما وقتی بعد از گذشت چند دقیقه، تصمیم گرفتم انجام این کار را به انتها برسانم کمکم متوجه لذتی که در آن پنهان است شدم.
آن لذت، شبیه یک تجربهی جادویی مرا درگیر خودش کرد و چنان مرا به شوق آورد که در آخر جلسه احساس کردم نمیتوانم برای دفعهی بعدی که قرار است باز اجرا کنم، صبر کنم.
میدانستم مجریگری همیشه ریسک شکست و ناکامی را همراه دارد اما تصمیم گرفتم برای این کار، خوب آماده شوم تا دفعات بعدی به جای آن تجربهِی ابتدای اجرا، فقط لذت لحظات پایانی را تجربه کنم.
ممکن است تابهحال اجرای صحنه را تجربه کرده باشید و به دنبال نکاتی برای بهبود عملکرد و تبدیل شدن به یک مجری بهتر و حرفهایتر بگردید که امکان حضور بر روی صحنههای جدیتری برایش فراهم است. یا حتی ممکن است تاکنون علیرغم تلاشهایی که کردهاید، جرئت حضور بر روی صحنه در قامت یک مجری را پیدا نکرده باشید. تفاوتی نمیکند!
مطالعهی دقیق و تلاش برای رعایت ۲۱ نکتهای که در ادامه آمده است، به شما کمک خواهد کرد تا در هر رویداد جمعی نظیر کنفرانس، سمینار، مهمانی، ارائهی کلاسی و حتی مراسم عروسی مانند ستاره بر روی صحنه بدرخشید.
بیایید این نکات را که در مورد اصول مجریگری صحبت میکنند با هم مرور کنیم:
نکاتی برای آموزش مجریگری حرفهای
۱) داشتن متن مجری مناسب
نخستین موردی که برای آموزش مجریگری حرفهای باید به آن اشاره کنیم، داشتن یک متن مجری مناسب است. داشتن یک متن مجری خوب کمک میکند که مطالب و میان برنامههای مدنظرتان را به شکلی زیبا و منظم به مخاطب ارائه دهید.
فراموش نکنید که منظور از متن اجرا، این نیست که تک تک واژهها و جملاتی که میخواهید بیان کنید را مو به مو روی کاغذ بیاورید. تنها کافی است مطلب آغازین، محتوای میان برنامهها (شامل اشعار و عبارت زیبا و…)، برخی نکات مهم برای یادآوری (مانند اسم سخنران و…) و مطلب پایانی را روی کاغذ بنویسید و آن را به شیوهای مناسب و حرفهای تنظیم کنید.
اگر نمیدانید متن اجرا چیست و چطور باید تنظیم شود، پیشنهاد میکنم مقالۀ «چطور متن مجری گری بنویسیم؟» را در سایت آقای صحنه بخوانید.
۲) داشتن مهارت بداههگویی
مهارت بداههگویی، یعنی مهارت صحبت کردن بدون آمادگی، یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر مجری صحنهای باید از آن برخوردار باشد.
بداههگویی به این معنی است که فرد بتواند در مورد هر موضوعی، چند دقیقه بدون آمادگی قبلی و بدون استفاده از هیچ کتاب و جزوهای صحبت کند.
تمرینهای بسیار زیادی برای تقویت مهارت بداههگویی وجود دارد که در این یادداشت به یک مورد اشاره میکنیم:
یک کاغذ بردارید و آن را به تکههای کوچکی تقسیم کنید. روی هر تکه، کلمهای بنویسید و آن را تا بزنید. سپس مجموع کلمات آماده شده را توی ظرفی بریزید. هر روز، سه برگه از میان برگههای موجود در ظرف انتخاب کنید و پس از باز کردن آن و دیدن کلمهی یادداشت شده روی برگه، تلاش کنید یک دقیقه در موردش حرف بزنید.
به تدریج و با گذشت چند روز، زمان سخنرانی را طولانیتر کنید و این کار را تا رسیدن به ۵ دقیقه ادامه دهید. پس از یک ماه ممارست در انجام این تمرین، خواهید دید که توان بداههگویی شما به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
۳) داشتن سین برنامه (کنداکتور)
در بین نکات آموزش مجریگری حرفهای که این یادداشت آمده است، یکی از مهمترین موارد «سین برنامه» است. اما سین برنامه به چه معناست؟
سین برنامه یا کنداکتور، جدولی شامل عنوان، مدت زمان، زمان شروع و پایان و توضیحات مرتبط با هر برنامه است. یک مجری حرفهای، پیش از شروع هر برنامهای کنداکتور را از مدیر برنامه میگیرد تا با اشراف کامل نسبت به آن برای یک اجرای خوب، برنامهریزی کند.
البته بهتر است کنداکتور چند روز پیش از شروع برنامه به دست مجری برسد تا بتوان مطالب را با توجه به آن آماده کرد.
گاهی نیز پیش میآید که مدیر برنامه چیزی را مکتوب نکرده است. فراموش نکنید که در این زمان، اولین قدم آن است که سین برنامه را مکتوب کنید. یک نسخه را برای خودتان نگه دارید و یک نسخه را نیز به مدیر برنامه یا اپراتور بدهید.
۴) حضور به موقع در محل برنامه
بهتر است مجری برنامه، ۱.۵ الی ۲ ساعت پیش از اجرای برنامههای رسمی و ۱ الی ۱.۵ ساعت پیش از اجرای برنامههای غیررسمی در محل اجرا حاضر شود تا هماهنگیهای لازم را با مدیر برنامه، مسئول صوت، فیلمبردار و عکاس و دیگر عوامل برنامه انجام دهد.
۵) هماهنگی کامل با مدیر برنامه
مجری صحنه، باید بهطور کامل با مدیر برنامه هماهنگ باشد. پیش از شروع مراسم، مدتی را به گفتگو در مورد جزئیات آن اختصاص دهید و تکتک برنامهها و کم و کیف اجرای آن را را با مدیر برنامه مرور کنید.
این کار با نزدیک کردن ذهنیت عوامل برنامه به یکدیگر، به کاهش اشتباهات و خطاها در اجرای مراسم کمک میکند.
۶) مدیریت بحران به سبک مجری حرفهای
«برنامهی زنده است و از این دست مشکلات پیش میآید!» این جمله را حتماً زیاد از زبان مجریان شنیدهاید. البته، این جملهی نادرستی نیست. در هر لحظهی برنامهی زنده ممکن است اتفاقی پیشبینی نشده شرایط را تحت الشعاع خود قرار دهد.
برای همین است که یک مجری حرفهای، باید اصول مدیریت بحران را بداند و آن را در زمانهای موردنیاز به کار ببندد. در این مورد، زیاد میتوان سخن گفت. اما برای شروع، پیشنهاد میکنم یادداشت «مدیریت بحران در کنفرانسها و وظیفهی مجری» را در سایت ایران مجری بخوانید.
۷) استفاده از موسیقی مناسب
موسیقی عنصر اصلی تنظیم احساسات است. یک مجری خوب، همواره با موسیقی ارتباط دارد تا قطعات خوب را برای استفاده در برنامهها بشناسد.
همیشه پیش از شروع برنامه، موسیقیهای انتخابیتان را به مسئول صوت برنامه بدهید تا در زمانی که نیاز دارید آنها را پخش کند.
فراموش نکنید که برای هر قسمت از برنامه، شخصاً موسیقی انتخاب کنید تا حالوهوای آن قطعه، مناسب فضای اجرای شما باشد.
در صورتی که قصد دارید بیشتر در مورد اهمیت موسیقی در اجرای صحنه بدانید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را در سایت آقای صحنه بخوانید.
همچنین اگر به دنبال موسیقیهای مناسب برای استفاده در بخشهای مختلف برنامه هستید، پیشنهاد میکنم سری به بانک زیرصدای آقای صحنه بزنید.
۸) تسلط بر ادبیات
آشنایی کافی با ادبیات کهن فارسی، به میزان زیادی تسلط شما را بر اجرا افزایش میدهد. از اشعار و متون نغز کتابهایی نظیر بوستان و گلستان سعدی، دیوان حافظ، الهینامه، مثنوی معنوی و… میتوان به میزان وسیعی در اجرای برنامه استفاده کرد.
در کنار خواندن این متون، از حفظ کردن آنها نیز غفلت نکنید. محفوظات بیشتر، بدون شک برابر با تسلط بالاتر خواهد بود.
۹) داشتن دامنهی واژگان گسترده
یکی از سرفصلهای اصلی آموزش مجریگری حرفهای تمریناتی برای افزایش دامنهی واژگان است. داشتن دامنهی واژگان گسترده، میزان تپق زدن را کاهش میدهد و باعث میشود در طول اجرا، حرف کم نیاورید.
برای افزایش دامنهی واژگان، تمرینهای زیادی وجود دارد. ولی بدون شک راهکار طلایی آن، مطالعهی مستمر متون خوب و به ویژه داستان و رمان است. در این مورد، در پست «مطالعه زیاد؛ از همهجور از همهجا» مفصل صحبت کردهام.
«کلمهبرداری» نیز یکی از تمرینهای بینظیر برای گسترش دامنهی واژگان است. توضیحات کامل «تمرین کلمهبرداری» را میتوانید در سایت شاهین کلانتری بخوانید.
۱۰) استفادهی صحیح از زبان بدن
بدون استفاده از زبان بدن، انتقال پیام به مخاطبان دشوار خواهد بود. حتی میتوانیم بگوییم بدون داشتن زبان بدن مناسب، انتقال پیام ناقص انجام خواهد شد.
بنابراین، در نکتهی دهم آموزش مجریگری حرفهای لازم دیدم لزوم استفادهی صحیح و مؤثر از زبان بدن را به شما یادآوری کنم. در مورد زبان بدن، در دورهی رایگان آموزش فن بیان و سخنوری آقای صحنه صحبت کردهام. اگر هنوز این دوره را ندیدهاید، همین الان رایگان ثبت نام کنید!
۱۱) آراستگی ظاهری ویژگی بارز یک مجری حرفهای
ظاهر شما، نخستین چیزی است که مخاطب میبیند و بر اساس آن، در موردتان قضاوت خواهد کرد. بنابراین آراستگی ظاهری، از ضروریات حضور در برابر مخاطب است.
با رعایت نظام آراستگی هم به مخاطب احترام گذاشتهاید، هم تصویری چشمنواز ساختهاید و هم ارزش و وقار خود را حفظ کردهاید.
در مورد کدهای مختلف نظام آراستگی، میتوانید در کتب مختلفی که در این مورد نوشته شدهاند اطلاعات خوبی را به دست آورید.
توجه داشته باشید که در کنار آراستگی ظاهری، داشتن شخصیت کاریزماتیک نیز روی تصویر بیرونی شما اثرگذار خواهد بود و لازم است مجری حرفهای به آن توجه ویژه داشته باشد.
جمعبندی یادداشت آموزش مجریگری حرفهای
در این یادداشت، تلاش کردیم شما را با ۱۱ نکتهی مهمی که کمک میکنند تبدیل به یک مجری حرفهای شوید آشنا کنیم. برای تکمیل مطالب و آموزشهای این مقاله، میتوانید یادداشت «چگونه مجری شویم؟» را در سایت آقای صحنه بخوانید.
برای آموزش مجریگری حرفهای فراموش نکنید که سایت و صفحهی اینستاگرام آقای صحنه را دنبال کنید. تخصص ما این است که شما را تبدیل به ستارهی صحنه کنیم.
سلام علیکم
مطالب ارزنده و قابل استفاده ای دارید. بری شما آرزوی اعتلاء و توفیق دارم. انشاء الله خوش بدرخشید
سلام. خوشحالم که مطالب مورد پسند شما قرار گرفته.
سپاس از دعای خیر شما. سرافراز و پیروز باشید.
من ۱۱ سال سن دارم .و در جشنواره های سخنرانی در بوشهر شرکت میکنم .
توضیحات و مطالب شما خیلی به من کمک کرد . برای شما آرزوی موفقیت دارم .
سلام پارمیس جان
پیام شما بسیار خوشحال کننده بود و قلب من رو گرم کرد
امیدوارم در این مسیر ثابت قدم باشی و باز هم همینجا خبر اتفاقات خوبی که برات میافته رو با من درمیون بگذاری
خوشحال میشم اگر مشورت یا راهنمایی خواستی بهت کمک کنم 🙂
باسلام بنده هفت ساله اجرای مناسبتهای ملی ومذهبی را در سطح شهرستان انجام میدهم مطالب بسیار زیبا بود ودر کلاسهای مجری گری برای نوجوانان استفاه خواهیم کرد.باسپاس فراوان.
سلام. وقت شما به خیر
از این که مطالب مورد پسند شما قرار گرفته خیلی خوشحالم. بیشتر با آقای صحنه در ارتباط باشید 🙂
سلام وقتتون بخیر
بسیار عالی بود
مهارت بداهه گویی خیلی مهمه واقعا
و باید روش کار کنم
۳ مورد تجربه مجری گری داشتم
حین اجرا خیلی خوب بودم
ولی قبلش بخاطر ترس از اشتباه کردن یا چیزای غیرمنتظره ، خیلی اذیت شدم و استرس کشیدم
هرچقدر بیشتر کار کنید و تجربه به دست بیارید موفقتر عمل میکنید و بهتر میتونید استرس قبل از برنامه و حین برنامه رو کنترل کنید.
مهارت بداههگویی هم موضوع بحث مفصل ما خواهد بود. پیگیر سایت باشید.
عرض سلام و درود خدمت شما
من به کمکتون احتیاج داشتم
خواستم بگم متن برای روز دانش اموز و سخترانی در مدرسه چه چیزی رو پیشنهاد میکنید؟
سلام. وقت شما به خیر.
متن مجری مناسبتهای مختلفی در سایت موجوده. کافیه به بخش متن مجری سر بزنید.
برای مثال: متن مجری روز دانشآموز
واقعا عاااالی بود ۱۱ نکته ای که اشاره فرمودید یک دنیا ممنون 🙏🙏🙏
ممنونم از نظر محبتآمیز شما. خوشحالم براتون مفید بوده 🙂
دمشما گرم آقا مسعود:)’
کیف کردیم که …
موفق باشین و خوش بدرخشین.
ممنونم از نظر سرشار از لطف شما. موفق و پیروز باشید.
با سلام
مجری گری در تنهایی و خلوت بظاهر آسان هست
مدیریت کلمات جلوگیری از بروز احساساتی شدن در حین برنامه زنده و تسلط روی گفتار مهم هست و و اینکه میلیون ها بیننده و شنوده در لحظه را در نظر داشتن و حس منفی القا نکردن و کمک به جلوگیری از خطای صحنه و موج منفی البته بشخصه مجری نبوده ام
سلام. وقت شما به خیر.
مواردی که فرمودید درست هستند. این ۱۱ نکته تنها برخی از نکاتی است که رعایت کردنشون باعث حرفهای تر شدن کار یک مجری میشه. انشاالله نکات تکمیلی رو در قالب پست ها و مطالب دیگر خواهم نوشت.
سلام و احترام. برای اولین بار امروز قراره در یک سمینار مجری باشم. اتفاقی سایتتونو دیدم. مطالبتون بسیار ارزنده و کاربردیه. ممنونتون هستم و براتون آرزوی توفیق دارم. در پناه خدا موفق و مؤید باشید.
سلام و وقت به خیر. خوشحالم سایت آقای صحنه مورد پسند شما قرار گرفته. اگر به دنبال یاد گرفتن هنر اجرا و سخنوری هستید، این سایت میتونه مرجع خوبی برای کمک به شما باشه. بیشتر به ما سر بزنید 🙂
سلام بنده حنانه جهانشاهلو هستم من اجرا برای ۲۲ بهمن در تهران را به عهده دارم خواستم اگه میشه به هم یکم اطلاعات راجب ۲۲ بهمن بدید
سلام. وقت شما به خیر. اطلاعات زیادی در این مورد موجوده که با سرچ در گوگل میتونید بهشون دسترسی پیدا کنید.
برای مثال نگاهی به لینکهای زیر بندازید:
مجله ستاره
مجله بیتوته
سلام و احترام
برای دادن تست در شبکهی تلویزیونی استانی چیکار کنم
ممنونم از لطف شما
سلام. وقت به خیر.
برگزاری تست برای انتخاب مجری شبکههای استانی، معمولا به سیاستهای هر شبکه بستگی داره. البته باید به این نکته توجه کرد که اغلب، مجریها توسط تهیهکنندۀ برنامه انتخاب میشن.
با این حال، گاهی اوقات باشگاه خبرنگاران جوان میتونه مسیر در دسترسی برای ورود به این عرصه باشه.
سلام روزتون بخیر ممنون از دروه ای که تهیه کردید خیلی عالی هست.
فقط قسمت سوم دوره فایل تصویری پخش نمیشود ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام. وقت به خیر. فکر میکنم فایل مشکلی پیدا کرده. در اولین فرصت بررسی میکنم تا اگر مشکلی هست برطرف بشه.
حسین فاتحی هستم
بازیگر /استند آپ کمدی /و تقلید صدا اکثر خواننده های رسانه ملی 🇮🇷
و
بیش از ۳۰۰ صحنه طنز در ارگان های دولتی و خصوصی ۲۲بهمن….. اجرا دارم
اگر کسی رو میشناسید که جشن یا مراسمی برگزار به ما اطلاع دهید
برای هماهنگی برنامه استند آپ کمدی با شماره ۰۹۳۹۸۷۸۴۹۵۲ تماس بگیرید
میثم قاسمی 👆مدیر برنامم
انشاالله که روز های خوبی در کنار همه مجریان داشته باشم و باعث افتخار بنده هست
سلام. کامنت تون رو منتشر کردم تا اگر خوانندگان مایل هستن بتونن با شما ارتباط بگیرن.
سلام وقت بخیر. ممنون بابت مطالبتون و اینکه خیلی به من کمکم کرد. یه سوال دارم. من برای برنامه ی نیمه شعبان مدرسه داوطلب شدم و تعداد تقاضا ها زیاد بوده و میخوان که از ما تست بگیرن. چه نکاتی رو باید رعایت کنم؟ لحن باید چطور باشه؟ میشه راهنماییم کنید؟
سلام. براتون آرزوی موفقیت میکنم. تا الان دوتا مطلب درمورد آموزش مجریگری منتشر کردیم:
1) چگونه مجری شویم؟
2) آموزش مجریگری حرفهای
به نظرم این دو مطلب میتونه کمک زیادی به شما بکنه. به زودی مطالب بیشتری هم اضافه خواهد شد.